LIS NEWS | Library and Information Science News Portal for LIS Professionals

A News Portal for Library and Information Science Professionals

Welcome to LIS News

2014 December UGC / CBSE NET Solved Question Paper in Library and Information Science, Paper-3(Page-1)

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1. Name the characteristics of information in which the more information we have, the more we use, the more it becomes useful.
 (A) Synergetic Characteristics                  (B) Diffusive Characteristics
 (C) Compressible Characteristics             (D) Shareable Characteristics
Ans:1
2. MIS provides all sorts of information required for :
 (A) Management of Organisation              (B) Preparation of Budget
 (C) Administration                                      (D) Decision making
Ans:Wrong question
3. Identify the correct sequence of elements of communication :
 (A) Channel-Decoder-Destination-Encoder-Message-Source
 (B) Decoder-Channel-Destination-Message- Source-Encoder
 (C) Source-Encoder-Message-Channel-Decoder-Destination
 (D) Encoder-Decoder-Source-Message-Channel-Destination
Ans:3
4. Who has recommended the establishment of district, taluka, town and village libraries ?
 (A) S.R. Ranganathan
 (B) Velaga Venkatappayya
 (C) Fyzee Report
 (D) Library Advisory Committee
Ans:3
5. From which year the Encyclopaedia Britannica ceased its print version ?
 (A) 2009                    (B) 2010
 (C) 2011                    (D) 2012
Ans:4
6. ‘Indian Citation Index’ (ICI) is developed by
 (A) Informatics India
 (B) Veeru’s technologies
 (C) DELNET
 (D) Knowledge Foundation
Ans:4
7. The class index entries which are derived from the class number of a document are based upon :
 (A) Unsought links                           (B) Missing links
 (C) False links                                 (D) Sought links
Ans:4
8. Which of the following does not belong to the set of canons for the characteristics ?
 (A) Canon of Differentiation
 (B) Canon of Ascertainability
 (C) Canon of Currency
 (D) Canon of Relevance
Ans:3
9. Semouv Lubutzsky and Mary Piggot are associated with which of the following ?
 (A) Classification                              (B) Cataloguing
 (C) Indexing                                     (D) Management
Ans:2
10. Who advocated the seven basic statistical tools for quality control ?
 (A) Joseph Juran                            (B) Phillip Crosby
 (C) Kauro Ishikawa                         (D) C.A. Cutter

Ans:3



Previous            Next Page 

No comments:

Post a Comment

Subscribe Our Free Newsletter