LIS NEWS | Library and Information Science News Portal for LIS Professionals

A News Portal for Library and Information Science Professionals

Welcome to LIS News

2015 December UGC / CBSE NET Solved Question Paper in Library and Information Science, Paper-2(Page-1)

Note: This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.
1. The Class Index entries which are derived from the class number of a document in classified catalogue are based upon:
(1) Unsought Links                           (2) Missing Links   
(3) False Links                                  (4) Sought Links
Ans: 4

2. Mode of formation of subject ‘Oceanography’ is :
(1) Distilisation                                  (2) Cluster
(3) Agglomeration                             (4) Loose Assemblage
Ans: 2

3. ‘Half-life’ in Information Science relates to:
(1) Rate of obsolescence                  (2)    Rate of growth
(3) Degree of scatter                         (4)    Information explosion
Ans: 1

4. As per Indian Copyright Law, Copyright is granted for (Literary Work) :
(1)  Fifty years after the book is published
(2) Fifty years after the death of the author
(3) Sixty years after the book is published
(4) Sixty years after the death of the author
Ans: 4

5. Who chaired the Committee set up in October 1984 to formulate the ‘National Policy for Library and Information System’ constituted by the Dept. of Culture, Govt. of India ?
(1) Dr.  S.R. Ranganathan                   (2) Dr. C.D. Deskmukh
(3) B.S. Kesavan                                  (4)  Prof.  D.P. Ckattopadhya
Ans: 4

6. Ratnasagar, Ratnaranjaka and Ratnodadhi Library buildings were the part of :
(1) Vikramashila Learning Centre        (2) Takshashila Learning Centre
(3) Nalanda Learning Centre               (4) Vallabhi Learning Centre
Ans: 3

7. What type of information sources are Almanacs ?
(1) Ready Reference                            (2) Dictionary
(3) Directory                                          (4) Bibliographics
Ans: 1

8. Which of the following is not an essential feature of a e-book ?
(1) Mostly cost effective                         (2) Scope for online purchase
(3) Search information at ease              (4) Access at slow pace
Ans: 4

9. A database contains 100 records on a particular topic. A search was conducted and 80 records were retrieved. Of the 80 records retrieved, 60 were relevant. What is the recall ?
(1) 60                                                     (2) 75          
(3) 45                                                     (4) 80
Ans: 1

10. Who was the teacher of S.R. Ranganathan at London ?
(1) J.D. Brown                                         (2) A. Panizzi
(3) W.B.C. Sayers                                   (4) Melvil Dewey

Ans: 3

Previous             Next Page

No comments:

Post a Comment

Subscribe Our Free Newsletter