LIS NEWS | Library and Information Science News Portal for LIS Professionals

A News Portal for Library and Information Science Professionals

Welcome to LIS News

2016 July UGC / CBSE NET Solved Question Paper in Library and Information Science, Paper-2(Page-1)

Note : This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Who identified the eight central values of librarianship?
 (1) Margaret Mann                         (2) Michael Gorman
 (3) David Hume                              (4) S.R. Ranganathan
Ans: 2

2. Which of the following organization declared 17th May as “World Information Society Day” ?
 (1) IFLA
 (2) World Summit on the Information Society (WSIS)
 (3) World Health Organization (WHO)
 (4) UNESCO
Ans: 2

3. ‘Bibliographic Coupling’ was first advocated by
 (1) B.K. Sen                                    (2) S.R. Ranganathan
 (3) M.M. Kessler                             (4) S.C. Bradford
Ans: 3

4. By which mode ‘Management Science’ and ‘Research Methodology’ are formed ?
 (1) Agglomeration                           (2) Fusion
 (3) Cluster                                       (4) Distillation
Ans: 4

5. ‘Prefix’ element of ISBN consists of _____ number of digits.
 (1) 3                                                (2) 5
 (3) 4                                                (4) 2
Ans: 1

6. Who defined notation as shorthand sign ?
 (1) S.R. Ranganathan                     (2) Benjamin A. Custer
 (3) Immanuel Kant                          (4) E.C. Richardson
Ans: 4

7. Which of the search strategy is useful to increase recall output ?
 (1) Proximity operators                   (2) Boolean operators ‘NOT’
 (3) Truncation                                 (4) Boolean operators ‘AND’
Ans: 3

8. The ‘Right to Information Bill’ was enacted by the Parliament of India on
 (1) 5th May 2005                            (2) 15th June 2005
 (3) 12th October 2005                    (4) 22nd June 2005
Ans: 2

9. Who was the first Director of Raja Ram Mohan Roy Library Foundation ?
 (1) B.S. Kesvan                              (2) D.R. Kalia
 (3) B.P. Barua                                 (4) S. Bashruddin
Ans: 3

10. In Ranganathan’s terminology ‘Latent Facet’ is a
(1) Facet added at the end              (2) Hidden Facet
(3) Important Facet m                      (4) Current of all Facets

Ans: 2
                                                Previous           Next Page

No comments:

Post a Comment

Subscribe Our Free Newsletter