LIS NEWS | Library and Information Science News Portal for LIS Professionals

A News Portal for Library and Information Science Professionals

Welcome to LIS News

2015 June UGC / CBSE NET Solved Question Paper in Library and Information Science, Paper-2(Page-1)

Note : This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1.         S.M.C.R Communication model was developed by :

(1) David K Berlo                                        (2) Harold Lasswell

(3) W.Schramm                                           (4) Charles Osgood
        
Ans: 1


2.         Who suggested the ‘Seven Lamps of Conduct’ as must for library professional ?

(1)       Joint Council of Library Association in India (JOCLAI)

(2)       Indian Library Association

(3)       S.R. Ranganathan

(4)       R.L. Mettal

Ans: 4


3.         DARE, which is a UNESCO database, provides information for :

(1)
Social Sciences
(2)
Applied Sciences
(3)
Law
(4)
Pure Sciences

Ans: 1


4.         Which type of information need can be satisfied with Review and State - of - the - Art Reports ?

(1) Everyday                                                    (2) Exhaustive                     

(3) Current                                                                  (4) Catching up

Ans: 4


 5.         The Principle which states that if the facet B in a subject will not be operative without 
         the concept behind A is conceded then B should follow A is known as :

(1)
Principle of later in time
(2)
Principle of gradual evolution

(3)
Principle of bottom upwards
(4)
Wall - picture principle



  

Ans:4













  
6.         The principle which states ‘that between two or more possible alternatives bearing on a particular phenomenon the one leading to overall economy is to be preferred’ is known as :


(1)
Law of symmetry
(2)
Law of Parsimony
(3)
Law of Osmosis
(4)
Law of Impartiality

Ans: 2

7.         The records associated with genealogy file might reasonably be arranged in a :

(1)
Clustered files
(2)
Tree- structured file
(3)
Hashed files
(4)
Indexed files

Ans: 2


8.         What is the purpose of cookies ?

(1)
Identify Users on the server
(2)
Act as buffer store
(3)
Connects database

(4) Develop dynamic webpages                 

Ans: 1

9.         “Rank x frequency = constant” formula describes the essence of :

(1) Impact factor                                        (2) Zipf’s Law                       

(3) Fuzzy query                                          (4) Lotka Law

Ans: 2

10.      Name the Indian Librarian who was honored with the title of ‘Khan Bahadur’ in 1935 by the British Government ?

(1)
S.R. Ranganathan
(2)
B.S. Kesavan
(3)
K. M. Asadullah
(4)
K. Issac

           Ans: 3



Previous             Next Page

No comments:

Post a Comment

Subscribe Our Free Newsletter