LIS NEWS | Library and Information Science News Portal for LIS Professionals

A News Portal for Library and Information Science Professionals

2018 February KVS Solved Question Paper in Library and Information Science (Page-1)

1) Who has developed the episodic model of information seeking behaviour?  
a) Nicholas J. Belkin  
b) Elfreda Chatman 
c) David Ellis 
d) T. D. Wilson 
Ans: a

2) The shift from print to electronic information resources can be categorised as change under: 
a) Economic environment 
b) Internal environment 
c) Socio environment 
d) External environment 
Ans: b

3) Who is the author of "Library Buildings: Planning and Design”?
a) B. S. Kesavan 
b) S. R. Ranganathan 
c) P.N. Kaula 
d) Rajwant Singh Chilana 
Ans: c

4) The process of placing one or more isolates on the parent basic subject is called as:
a) Agglomeration 
b) Denudation 
c) Fusion 
d) Lamination
Ans: d

5) What is the type of service that actually takes information to the user, preferably before he/she formulates a demand for it? 
a) Information and referral 
b) Information retrieval 
c) Document retrieval 
d) Information dissemination 
Ans: d

6)  When the user is helped to understand the subject coverage of chemical abstracts, then what it is called as? 
a) User assistance 
b) User education 
c) User advisory 
d) User orientation 
Ans: a

7) Which Of the following organizations provides 'Directory of Public Libraries'? 
a) Indian Public Library Movement, Delhi 
b) Raja Library Foundation (RRRLF), Kolkata 
c) Central Reference Library, Kolkata 
d) Delhi public Library system 
Ans: b

8) In which of the following, the activities are shown as a network of precedence relationships using activity-on-arrow network construction?
a) TQM 
b) Decision Tree Analysis 
c) CPM 
d) PERT
Ans: d

9) Who has invented the SWOT analysis? 
a) Albert S. Humphrey 
b) Peter Pyhrr 
c) Philip Kotler 
d) Peter Drucker 
Ans: a

10) What is meant by indent in the book acquisition work of libraries? 
a) List of ordered items 
b) List of accessioned items 
c) List of approved items 
d) List of rejected items 
Ans: c

1 comment:

Subscribe Our Free Newsletter