LIS NEWS | Library and Information Science News Portal for LIS Professionals

A News Portal for Library and Information Science Professionals

Welcome to LIS News

2015 December UGC / CBSE NET Solved Question Paper in Library and Information Science, Paper-3(Page-1)

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each.All questions are compulsory.


1.         Digital collection developed for capturing the intellectual output of a single or multi institution is called as :

(1)
Digital Library
(2)
Digital archive
(3)
Digital repository
(4)
Digital publishing

          Ans : 3

2.         INFLIBNET initiative for ‘Integrated e-content ports : Gateway to All Learners’ is named as :

(1)
e-PG Pathshala
       (2)
IR@  INFLIBNET
(3)
INFOPORT
       (4)
e-Acharya
        
 Ans : 4


3.         International Literacy Day is celebrated on :

(1) 8th July                   (2) 9th August              (3) 8th September (4) 18th September
         
Ans : 3

4.         SCONUL stands for :

(1)      The Council of National and University Libraries

(2)      Scientific National University Libraries

(3)      The Scientific Conference on National and University Libraries

(4)      The Standing Conference on National and University Libraries

          Ans : 4

5.         The key factor that enforces uniformity throughout retrieval system is :

(1)
Controlled vocabulary
(2)
Search strategy
(3)
User profile
(4)
Database

          Ans : 1


6.         Which of the following is not an example of non-random sampling ?

(1)
Snowball Sampling
(2)
Convenience Sampling
(3)
Quota and Purposive Sampling
(4)
Census

           Ans : 4

7.         According to S.R. Ranganathan, the reference service aimed at freshman is called :

(1)

General Help to General Reader
(2)
Short Range Reference Service
(3)
Long Range Reference Service
(4)
Initiation

          Ans : 4

  
8.         Which one of the following is the implementing agency for ‘capacity building’ activity of National Mission on Libraries ?

(1)      Delhi Public Library

(2)      Raja Ram Mohan Roy Library Foundation

(3)      National Library of India

(4)      Documentation, Research and Training Centre

          Ans : 2

9.         When an author has not registered his/her work under copyright but legally proceeded over dispute of ownership. What is the validity of ownership ?

(1)      No ownership without Registration

(2)      It may not be legally tenable

(3)      Ownership is automatic

(4)      Both (1) and (2) are correct

         Ans : 3


 10.      “Guide for the Preparation and Publication of Abstracts” was published by :


(1) IFLA                       (2) FID                          (3) OCLC                     (4) UNESCO

          Ans : 4


Previous             Next Page

No comments:

Post a Comment

Subscribe Our Free Newsletter