LIS NEWS | Library and Information Science News Portal for LIS Professionals

A News Portal for Library and Information Science Professionals

Welcome to LIS News

2017 January UGC NET / CBSE NET Solved Question Paper in Library and Information Science, Paper-3(Page-1)

Note : This paper contains seventy five (75) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Index Indiana, an index to Indian Periodical Literature is being compiled by
(1) Central Reference Library, Kolkata     (2) National Library of India
(3) NISCAIR                                             (4) IASLIC
Ans: 1

2. According to OCLC research report ‘Know your community and its needs’ is the rephrasing of which law of Ranganathan ?
(1) First Law                                             (2) Second Law
(3) Third Law                                            (4) Fourth Law
Ans: 2

3. Identify the document which is published by H.W. Wilson.
(1) Europa World Yearbook 55th ed. 2014
(2) The International Who’s Who 78th ed. 2014
(3) Sears list of subject Headings 20th ed. 2010
(4) Ulrich’s Periodicals Directory 53rd ed. 2015
Ans: 3

4. ‘Open Journal System’ is an example of which of the following open access models ?
(1) Green                                                   (2) Red
(3) Gold                                                     (4) Platinum
Ans: 4

5. When was the final ‘ISBD Consolidation Edition’ published by IFLA ?
(1) 2008                                                     (2) 2009
(3) 2010                                                     (4) 2011
Ans: 4

6. According to S.R. Ranganathan the canons for chain are
(1) Canon of Ascertainability
(2) Canon of Recall Value
(3) Canon of array and filitary sequence
(4) Canon of decreasing extension and modulation
Ans: 4

7. In Colon Classification (6th edition) ‘LB’ denotes
(1) Special                                              (2) System
(3) Canonical Class                                (4) Rounds
Ans: 2

8. According to AACR 2R who will be considered for the access point of the Main Entry for the document entitled ‘Adventures of Tom Sawyer by Mark Twain; rewritten for young readers by Felix Sutton.
(1) Sawyer, Tom                                     (2) Twain, Mark
(3) Mark Twain                                       (4) Sutton, Felix
Ans: 4

9. ‘Time and Motion’ study was enunciated by ______.
(1) Edward Evans                                   (2) Frank and Lillian Gilbreth
(3) Harrington Emerson                          (4) G. McGregor
Ans: 2

10. Which RFID component is attached to the Book/item for identification ?
(1) Barcode                                              (2) Antenna
(3) Reader                                                (4) Tag
Ans: 4



No comments:

Post a Comment

Subscribe Our Free Newsletter