LIS NEWS | Library and Information Science News Portal for LIS Professionals

A News Portal for Library and Information Science Professionals

Welcome to LIS News

2017 January UGC NET / CBSE NET Solved Question Paper in Library and Information Science, Paper-2 (Page-1)

Note : This paper contains fifty (50) objective type questions of two (2) marks each. All questions are compulsory.

1. Number of working days of National Library of India in a year 
(1) 350 days                                     (2) 360 days 
(3) 362 days                                 (4) 365 days
Ans: 3

2. Lotka's law deals with 
(1) Frequency of occurrence of words in a text.
(2) Productivity of authors in terms of scientific.
(3) Scattering of articles over different journal.
(4) Growth of articles in journals.
Ans: 2

3. The large volumes of high velocity, complex and variable data are termed as 
(1) Big data                                      (2) Linked data
(3) Semantic data                            (4) Ontology-based data
Ans: 1

4. Sony unveiled the first Blu-ray disc (BD) prototype in 
(1) September 1982                         (2) August 1985 
(3) October 2000                              (4) November 2005
Ans: 3

5. ISO 26324 : 2012 is a standard for
(1) RFID in library                             (2) DOI 
(3) Dublin Core                                 (4) Inter Library Transaction
Ans: 2

6. ISO 2108 standard is related to:
(1) International Standard Serial Number 
(2) International Standard Book Number
(3) International Technical Report Number 
(4) International Standard for Patents Number
Ans: 2

7. The Brownie charging system does not include 
(1) Reader’s ticket                           (2) Book card  
(3) Date slip                                     (4) Transaction slip
Ans: 4

8. In CC ‘1’ is used for Unity, God, World, First in evolution etc. as a 
(1) Seminal mnemonic                     (2) Schedule mnemonic   
(3) Alphabetical mnemonic               (4) Syntactical mnemonic
Ans: 1

9. Identify the mode of formation of the subject ‘Agriculture of Corn’:
(1) Agglomeration                            (2) Denudation
(3) Fusion                                        (4) Lamination
Ans: 4

10. The number of successive characteristics forming the basis of its derivation from the Universe of knowledge is known as:
(1) Order of an array                         (2) Order of a class                            
(3) Open array                                  (4) Collateral array
Ans: 2

3 comments:

  1. Get all the information regarding UGC Net Admit Card, exam date or when result comes.
    UGC Net Admit Card

    ReplyDelete
  2. UGC NET Admit Cards 2018 will be released by the National Testing Agency (NTA) from November 19 onwards. Candidates who have registered successfully can download their hall ticket from nta.ac.in OR ntanet.nic.in. The document will have details of center, date, shift and UGC NET (subject) examination

    ReplyDelete

Subscribe Our Free Newsletter